Wie zijn die verzetshelden?

Klaas van Reeuwijkstraat
Nicolaas van Reeuwijk (1905-1976) had een boerderij in Abbenes en was jarenlang betrokken bij boerenorganisaties en de gemeenteraad. Hij was actief in het verzet. Zijn boerderij is in 1944 overvallen door de Duitsers en er zijn ter plekke drie verzetsmannen gefusilleerd. Deze waren op de boerderij gekomen met wapens om de dijk te bewaken. Het verzet vreesde namelijk dat de dijk van de Ringvaart door de Duitsers zou worden opgeblazen. Klaas kon zelf ontkomen, maar moest toen ook onderduiken. Op de plek waar de boerderij stond, die moest wijken voor de A44, staat nog steeds een monument ter gedachtenis van de drie doden.

KvReeuwijk

Gerard van Duinstraat
Gerardus van Duin (1917-1991) was koerier voor het verzet in Hoofddorp, hij trok door heel West-Nederland. Later werd hij ook actief bij de Binnenlandse Strijdkrachten.

Chris Roodenburgstraat
Chris Roodenburg (1899-1991) had een boerderij in Vijfhuizen. Aan het einde van de oorlog oefende de Binnenlandse Strijdkrachten daar. In de periode daarvoor was hij actief met het plaatsen van onderduikers en het verzorgen van maaltijden voor de oorlogsinvaliden uit de meidagen van 1940.

Jaan Dekkerpad

Adriana (Jaan) Dekker woonde aan de Aalsmeerdijk 532A (nu Rijssenhout). Naast het werk op hun fruitkwekerij en voor hun eigen (7 want eerder overleden er 4) kinderen hebben Jaan en haar man Jan in de loop van de oorlogsjaren wel 40 onderduikers en verschillende verzetsmensen opgevangen onder de vloer van hun huis. In februari 1944 werden ze verraden en werd Jaan met de onderduikers gearresteerd. Op 27 februari 1945 werd zij vergast in het kamp Ravensbrück.
Op 5 mei 2015 werd een deel van het fietspad langs de Geniedijk naar haar vernoemd.
Jaan Dekker