Wie zijn die verzetshelden?

Sjef van Kalmthoutstraat.
Josephus van Kalmthout (1885-1968) was medeoprichter van de Fordgarage Van Kalmthout & Van Niel. Hij steunde het verzet onder meer met vervoer, benzine, bij het verkrijgen van voldoende bonkaarten en was hij een toevlucht voor koeriers die bij hem konden eten en overnachten. Overigens waren twee van zijn zonen minstens zo actief in het verzet, met name Rinus.

Thijs Ouwerkerkstraat.
Matthijs Ouwerkerk (1917-1945) was aan het begin van de oorlog al ernstig ziek (TBC). Hij kreeg daardoor meer faciliteiten (bv. een radio) ter beschikking. Hij heeft die ook kunnen gebruiken om het nieuws van radio Oranje te verspreiden onder de verzetsmensen in Hoofddorp. Een paar maanden na de bevrijding is hij aan zijn ziekte overleden.

Cor van de Meerstraat
Cor van de Meer was de onderduiknaam van Cor van Stam. Tijdens de oorlogsjaren de leider van het verzet in de Haarlemmermeer. Samen met zijn vrouw Trijntje heeft hij het verzet in de polder vorm gegeven. Onderduikers verbergen, waaronder veel Joden uit Amsterdam. Het verspreiden van voedsel en bonkaarten, waarvoor distributiekantoren werden overvallen. Gearresteerd door de Duitsers, zijn vrouw in spanning afwachtend en later toch weer vrij gelaten. In 1944 werd hij commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten.
Na de oorlog werd hij gemeenteraadslid, tien jaar wethouder en elf jaar burgemeester van de Haarlemmermeer. Vandaar dat het plein voor het winkelcentrum ook naar hem vernoemd is: Burgemeester van Stamplein. CorvStam
Foto: Cor en Trijntje van Stam en de koninklijke onderscheiding die hij zojuist heeft gekregen. In 1990 kregen zij ook de hoogste Israƫlische onderscheiding, de Yad Vashem.